Welkom bij
De Godin, eetbaar landschap

zadenlijst 2018

Cursus Permacultuur Leer-en-doe ochtenden, vanaf 14 maart in Buinen
Op dinsdagmorgen om de twee weken start de tweede cursus permacultuur-leer&doe-ochtenden. Deze geef ik met Marlies Duran, collega permacultuurontwerper op een schitterende plek in Buinen, op de tuin waar wij al bijna 2 jaar actief zijn, en inmiddels een voedselbos, een natuurlijke vijver, een kruidentuin, een yurt-vormige kas, een kalkhennephuis gecreŽerd hebben.
Je leert over permacultuur door middel van theorie en oefeningen, maar vooral door samenwerken in de praktijk. Er is ruime aandacht voor plantenkennis: van eetbare wilde planten tot meerjarige groenten, van eetbare bomen, bloemen en kruiden tot eetbare waterplanten.
Elke morgen starten we gezamenlijk en bespreken de werkzaamheden van de dag. We gaan zaaien en opkweken, meerjarige groenten planten in het voedselbos, compost maken en we ontwerpen de beplanting van de kas. Elke dag behandelen we een stukje theorie en passen dit toe in de praktijk. Ook is er ruimte voor eigen inbreng en leervragen. Tussen de middag lunchen we met ingrediŽnten uit de tuin die we samen oogsten en bereiden, zoals salade, pesto, smoothies of kruidenmengsels. Maar ook de zorg voor een gezonde bodem, gezonde en duurzame voeding en zelfvoorzienend leven komt aan bod.
Meer informatie: Duurzaam tuinen.
Aanmelding: marlies@duurzaamtuinen.nl

Cursus Permacultuur ontwerp-ochtenden, vanaf 22 maart bij de Uelensphiegel in Uffelte
Op woensdagmorgen om de twee weken start een cursus permacultuur-ontwerp-ochtenden. Ook deze geef ik samen met Marlies Duran, collega permacultuurontwerper.
In deze cursus licht het accent meer op het ontwerpen. Leerdoel is het maken van een permacultuur ontwerp voor de hele tuin. Elementen hierin zijn bijvoorbeeld een groententuin, een voedselbos, een kruidentuin, en wilde natuur. Maar ook de huidige functies van het terrein, zoals camperen, recreatie en groepsbijeenkomsten vormen een deel van het ontwerp.
Elke morgen starten we gezamenlijk en bespreken de werkzaamheden van de dag. De daginvulling is een afwisseling van theorie en praktijk. Basisconcept is Ďlearning by doingí. We gaan ook onderdelen samen aanleggen, zoals bv. een kruidenspiraal, boomspiegels in de boomgaard maken. ok is er ruimte voor eigen inbreng en leervragen en het werken aan een eigen ontwerp.
Meer informatie: Duurzaam tuinen.
Aanmelding: marlies@duurzaamtuinen.nl

Workshop Organiseren zonder HiŽrarchie, 2 en 16 juni, Groningen
2 en 16 juni geef ik de workshop Organiseren zonder hiŽrarchie, samen met Nynke van der Hoek - o.a. over sociocratie bij de MJD in Groningen.
Gratis te volgen voor vrijwilligers uit de stad Groningen.
Meer informatie en aanmelding: MJD Groningen.

Duurzame ecodorpen training SCIPP, Europese partnerschap Erasmus+
Van sept 2015 - aug 2017 is de Godin, eetbaar landschap deel van een Europese partnerschap over ecodorpeneducatie.
(SCIPP, sustainable communities incubator partnership programm). 9 landen zijn hierbij betrokken, we delen en ontwikkelen trainingen, ondersteuning en coaching voor startende ecodorpen en andere gemeenschapsinitiatieven.
Heb je interesse dit te volgen, kijk dan op de website (http://scipp.gen-europe.org). (Engels).

Workshop Organiseren zonder HiŽrarchie, 18 en 25 november, Groningen
18 en 25 november workshop Organiseren zonder hiŽrarchie - sociocratie bij de MJD in Groningen.
Gratis te volgen voor vrijwilligers uit de stad Groningen.
Meer informatie en aanmelding: MJD Groningen.

Workshop Meerjarige Groenten, 2 oktober, Helleborus, Engelbert
Op 2 oktober geef ik en workshop Meerjarige Groenten in de permacultuurtuin van de Helleborus, Groningen. Meer informatie en aanmelding: De Helleborus.

Sociale Permacultuur, 30 september, Open Kas, Haren
- 30 september 30-13.00u: Sociale Permacultuur samen met Nynke van der Hoek. Meer informatie en aanmelding in deze nieuwsbrief van de Open Kas: Meer informatie: Open Kas nieuwsbrief. Aanmelding bij

Natuurlijk Netwerken, 23 september, OVVN, Haren
Van 14-18u is er een bijeenkomst Natuurlijk Netwerken van de OVVN, het thema is dit keer 'Samenwerken'.
Met Nienke van der Hoek leiden we een bijeenkomst geÔnspireerd op de sociale permacultuur. Meer informatie en aanmelding: Natuurlijk Netwerken!.

Festival Living Village 16, 17 en 18 september, Dalfsen (o.v.b.)
Het festival Living Village wordt een fantastische collage van 'Nieuw Nederland'.
Het ecodorpennetwerk heeft een eigen plein met talloze workshops rondom gemeenschapsvorming, permacultuur en meer.
Alle workshops op het festival zijn gratis.
Ik geef 2 workshops en 2 presentaties.
- zaterdag 10-11 uur cursus Voedselbossen met Bouwie Greenman.
- zaterdagmiddag twee presentaties: ecodorpennetwerk GEN-NL en internationaal project SCIPP (ecodorpen-kraamkamer).
- zondag 18 september Workshop gemeenschapsvorming (SCIPP) en workshop deep sharing (Forum).
Meer informatie en aanmelding: Living Village festival.

Cursus Permacultuur Leer-en-doe ochtenden, vanaf 13 september in Buinen
Op dinsdagmorgen 13 september start ik een cursus permacultuur-leer&doe-ochtenden. Deze geef ik met Marlies Duran, collega permacultuurontwerper op een schitterende plek in Buinen, op de tuin waar wij al bijna 2 jaar actief zijn, en inmiddels een voedselbos, een natuurlijke vijver, een kruidentuin, een yurt-vormige kas, een kalkhennephuis gecreŽerd hebben. Zie de bijlage voor meer informatie. Meer informatie: Casa Birgitta.
Aanmelding: marlies@duurzaamtuinen.nl

Cursus Zadenteelt, 3 september, Oerfloed, Leeuwarden
3 september 13-17uur Zadencursus bij de Oerfloed in Leeuwarden. Aanmelding bij Grietje van der Molen: grietjevandermolen@gmail.com Meer informatie: Oerfloed.

trefwoorden
Dichtbij en van de natuur leven. Plantaardig en levend voedsel, permacultuur, eetbare wilde planten, ecologisch bouwen en wonen, sharing, transparantie, bewustwording. Activiteiten zijn tuinieren, cursussen wilde planten, living foods en permacultuur, jaarfeesten, siberisch shamanisme, deep ecology.
Wil je op de hoogte gehouden worden? Geef je graag op voor de nieuwsbrief. Je ontvangt dan enkele keren per jaar bericht van nieuwe activiteiten.
info@degodin.nl


'De Godin, eetbaar landschap'
Eetbare wilde planten en bloemen, historische groenten en granen.
Advies en ondersteuning van eetbaar landschap.

Waarom wilde planten?

Wilde planten zijn niet alleen heerlijk maar ook bijzonder voedzaam. Ze bevatten een veelvoud aan vitaminen en mineralen vergeleken met ons bekende groenten. Daarnaast zijn ze een culinaire verrassing. Wilde planten geven een enorme toevoeging aan ons menu. Ze zijn er in vele vormen en smaken. Er bestaan meer dan 20.000 soorten eetbare planten op de wereld.

Kennismaken


U kunt verse wilde planten, eetbare bloemen en bijzondere groenten bestellen. Ik heb voor u een salade-abonnement met gemengde wilde bladgewassen van het seizoen.


Voor een uitbundig bloeiende sier- of moestuin zijn er zaden aan van eetbare wilde planten en kruiden, evenals zaadgoed van enkele bijzondere groenten en granen.


Ik organiseer wandelingen en cursussen over eetbaar landschap, wilde planten, zadenteelt, permacultuur. Voor een lezing, workshop, cursus of persoonlijk advies over thema's als eetbaar landschap, wilde planten, permacultuur neem graag contact op. Ook permacultuur-ontwerpen zijn mogelijk. Kijk hiervoor bij activiteiten of bij lezing, workshop en tuinontwerp.

©MWjan2018